MOJE STRAVA

Je převážně rostlinného původu. Jím tak nejen já, ale i moje dcera. Je to z důvodu, že se u malé po narození (cca v jednom měsíci) projevila alergie na kravskou bílkovinu. A protože kojím tak jsem na bez-mléčnou dietu přešla také. V praxi to znamená, že jsme vše co obsahovalo kravské mléko nahradily rostlinnými alternativami. Maso, vejce a kvalitní šunku jsme z jídelníčku nevyřadily. Co se týká dalších uzenin jako jsou různé salámy, klobásky a párky ty jsou pro nás z větší části taky tabu, protože obsahují kasein. (pozn. hlavní protein savčího mléka) Kravské mléko ho obsahuje až 80 %.

zdroj

Ze začátku jsem se v tom hodně ztrácela a četla jsem veškeré etikety, projížděla internet, co vlastně můžu jíst, a čím pak nahradit to co nemůžu. V obchodě jsem pak měla oči převážně nalepené na cedulkách Vegan, jelikož tak jsem měla jistotu, že neobsahuje nic živočišného původu. Velkou oporou a inspirací pro mě také byly a vlastně pořád jsou různé skupiny na Facebooku, kde se maminky alergiků seskupují a radí si navzájem. 

Výhodou dnešní doby je obrovský výběr různých produktů a především značek, které tyhle produkty nabízí. Pro nakupování  využívám především řetězce Dm drogeríí, Kauflandu a poslední dobou i Billy a Lidlu. A pak i různé eshopy se zdravou výživou, ale i různě ty kamenné. Určitě se také můžete těšit na různé nákupy produktů, jejich recenze a v neposlední řadě také recepty.

zdroj
zdroj

Na začátku jsem začínala jen z bez-mléčnou dietou, ale postupem času, když jsem se více věnovala tomu co vlastně jím, tak jsem spadla do režimu zdravého stravování ani jsem nevěděla jak. Začala jsem si počítat nejen kalorie, ale i makroživiny. Nad tím co jím přemýšlím a nejím bezmyšlenkovitě vše co mi přijde pod ruku. Přestala jsem mlsat různé cukrovinky, jíst ve fast foodech a především se mi podařilo od porodu i razantně zhubnout. Což byl vždy můj cíl/sen, ale chybělo mi vždy odhodlání a hlavně výdrž.

Protože nebudu si nic nalhávat, ale se zdravým stravováním jsem začínala už několikrát, ale nikdy jsem to neudržela dlouhodobě, výsledky se nedostavily, takže jsem velmi rychle zase spadla do čokolád a samých nezdravých jídel. Ale teď už vím, že to jde jinak a nemusím kvůli tomu držet ani žádnou přísnou a nesmyslnou dietu. A za to vše vděčím asi právě té zpropadené alergii, která naši princeznu hodně potrápila, ale o tom zase někdy příště.


Vaše Hevi



Komentáře

  1. Já nejím maso, pouze občas si dám rybu. Jinak vajíčka, sýry a mléčné výrobky miluju, nemohla bych bez toho existovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, já byla hrozný jogurtomil, mohla jsem je jíst i třikrát denně. A byla to jedna z věcí, která mi hodně chyběla. Ale dá se to nahradit, jen nelze jíst tři denně. Cenově jsou trochu jinde.

      Vymazat
  2. Jak píšeš, je super, že v obchodech je nepřeberné množství produktů, ať už jde o bezlepkové nebo bezlaktózové, a je to fajn. Věřím, že jste si museli s dcerkou užít svoje, někdy člověka hned ani nenapadne, co by mohlo způsobovat problémy :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Malá měla problémy už od narození, jen chvíli trvalo, než jsme došly na to došly. Ale dlouhý proces byl i než se mléko vyloučilo z těla a žaludek se jí dal do pořádku. Tak to bylo skoro dva měsíce. Byly to hrozné dny, malá řvala jak tur, a pomoc se jí moc nedalo.

      Vymazat
  3. Já taky omezila cukrovinky atd., protože začínám mít náběh na cukrovku. Úplně jsem se toho nevzdala, ale razantně omezila a vlastně mi to ani nechybí. :) Je super, že se ti to konečně podařilo i kvůli dcerky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jaj, to také není dobré. hlídat cukr bych řekla, žeje ještě horší než mléko. :) držíme palečky, ať to dobře dopadne.

      Vymazat
  4. Asi každá maminka by pro svého prcka udělala první poslední, i když je to těžký, jsi dobrá :) já si tohle nedokážu představit, takovým způsobem změnit stravu, ale když by to jinak nešlo :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, dříve bych to brala jinak. ale když jsem máma, tak se nedívám na pravo ani nalevo, a když je to nutné udělám to. Jde si na to zvyknout, a hlavně když vím, že pak malé bylo dobře. Je pravda, že za ty skoro dva roky co nejím mléko, tak mi nechybí. Právě naopak bych řekla, že je mi i líp bez něj.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :-)