CERTIFIKÁTY PŘÍRODNÍ KOSMETIKY

Jsou poznávacím znakem přírodní kosmetiky.  A čím více se s nimi daná značka může pyšnit, tím více si spotřebitelé můžou být jisti, že kupují opravdu přírodní produkt. Jelikož, aby značka daný certifikát získala musí dodržet vysoké standarty a nároky na výrobu. O certifikát značka může požádat sama a pokud splní veškerá kritéria je jí udělen. Certifikát může získat celá značka, a nebo jen daný produkt.


V dnešním článku bych vám ráda představila ty hlavní certifikáty. Také nutno podotknout, že certifikací přírodní kosmetiky je nepřeberné množství. Liší se nejen podle zemí, ale i v různých státech. 

Jedná se o českou eko certifikační značku, která vznikla v roce 2007 a udělit ji může Kontrola ekologického zemědělství o.p.s. Z hlavním podmínek k získání této značky je používání výhradně přírodních surovin, jejichž sběr probíhá šetrným způsobem. Výrobek nesmí obsahovat syntetické sloučeniny a látky škodlivé lidskému zdraví. Důraz je kladen i na ekologickou únosnost a recyklovanost obalů. V případě že značka chce získat certifikát CPK bio musí jejich výrobky obsahovat min 20% bio surovin z celkového množství.

Patří mezi nejstarší a nejpoužívanější certifikační značky, vznikla v Německu a dnes ji má více roku 1996. Označené výrobky touto značkou nesmí obsahovat ropné produkty a nepřipouští žádné testování na zvířatech. Její hlavní myšlenkou je definovat pojem přírodní kosmetika pro spotřebitele srozumitelným způsobem. Nejdůležitější podmínkou pro získání značky BDIH je používání výhradně přírodních surovin v co nejvyšším množství.

Natrue je mezinárodní nezisková organizace, která svým logem označuje produkty té nejvyšší kvality. Aby produkt tento certifikát získal musí být minimálně ze 75 % tvořen z přírodních surovin. Tento certifikát se uděluje pouze na dva roky a aby ho značka získala musí projít opravdu detailní kontrolou. Doložit veškerou dokumentaci o původu surovin, o jejich zpracování a označení kolik daný produkt obsahuje přírodních surovin. 


Cosmos je jednotný mezinárodní certifikační orgán, který vznikl roku 2010 se záměrem dát dohromady standarty pro přírodní a bio kosmetiku v celé zemi. Získat tento certifikát není nic jednoduchého, jelikož podmínky jsou velmi přísné. Ale pokud ho značka získá máte jistotu, že v rukou držíte výrobek té nejvyšší kvality je minimálně z 95 % přírodních surovin.


Francouzská společnost Ecocert vznikla roku 1991 a dnes patří mezi největší certifikační společnosti v oblasti přírodní kosmetiky. Certifikaci provádí ve více než 80 zemích světa. Nejenže klade vysoký důraz na suroviny, zpracování, ale také na jejich skladování. A na rozdíl od značky BDIH informuje o skutečném podílu těchto surovin ve výrobku a je vždy uváděn na obalu. Minimální procento přírodních látek je 95 %.


Cosmebio je největší francouzská obchodní asociace, která sdružuje více než 350 společností zabývající se přírodní a bio kosmetikou. Vychází ze standartů Ecocertu. Produkty jsou baleny do biologicky odbouratelných a nebo recyklovatelných obalů. A minimálně 95 % všech složek musí pocházet z ekologického zemědělství.

Samozřejmě, že tohle není veškerý výčet ochranných známek, které lze získal, ale určitě je můžeme řadit k těm nejpoužívanějším. 


Každý certifikát má rozdílné podmínky a jejich získání není jednoduché a získají je jen ty nejlepší výroky. 



Sledujete certifikáty u kosmetiky?


Vaše Hevi


Komentáře

  1. Dobre vedieť o takýchto veciach. Nepoznám úplne všetky, ale niektoré z nich áno :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jich taky znala jen pár, ale když jsem sepisoval článek, tak mě i překvapilo kolik jich vlastně je.

      Vymazat
  2. Nikdy jsem to nesledovala, ale teď jsem vytáhla jednu kosmetiku a projela si, co tam má za značky. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě. :-) Já jsem, na to více mrkla až při sepisování nedělních článků.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :-)