JAK A ČÍM ČISTÍM SVÉ ŠTĚTCE? SEFIROS, ECOTOOLS, EBELIN



A je tu čas čištění a mytí štětců. Uff už zase, brr.. taky tak neradi čistíte své štětce? Nebo jen já jsem takový lenoch, že se dám na jejich praní, až se nemám vůbec, ale vůbec ničím nalíčit. Ano jsem lenoch a vy se přiznejte, že také, protože komu by se chtělo ihned po použití svůj štětec čistit. A po ránu, kdy se většinou líčím jsem ráda, že se nalíčím a ještě to vyfotím pro blog, a nějaké čištění vážně není moc času. Ale za těch pár let co se líčím jsem si už nějaké ty čistící triky našla, a také oblíbené produkty, ke kterým se ráda vracím a s vámi se o ně dnes ráda podělím. Zapatlat, zašpinit to by šlo všem, a čistit taky musíme, Takže jdeme na to. 


Jak už jsem se přiznala své štětce čistím, až se nemám čím nalíčit, a nebo když už do svého květináčku se špinavými štětci nenacpu ani jeden a už si říkám, že je i čas na velké praní. Ale snažím se o pravidelnost, a minimálně 3x do měsíce je peru.  Ale jelikož jsem občas holka lenošná, ne vždy se mi chce a proto se snažím si domu mezi čištěním a praním prodloužit o co nejdéle. Budeme tomu radši říkat, ženská vynalézavost, no nezní to lépe? Podle mě ano.


Jedním trikem jsou barevné ručníky z Ikei, které miluji jak pro jejich barvy, ale také když se ráno líčím tak do něj utřu štětec a přebytečnou barvu zanechám na ručníku a můžu ho znovu použít. A opakovat se to dá stále dokola. Skvělé jsou i na to, když nechcete být po ránu jak malíř, když oklepáváte štětce od hodně pigmentovaných produktů. Namísto vašich rukou použijte malý ručník a štětec do něj trošku otřete. On se vypere, vy ne i když bych se tomu někdy nebránila.


Ručníková metoda je skvělá pro štětce, které jsem používala spolu s pudrovými produkty. Na štětce zapatlané od krémovým produktů je tu "mokrá metoda". Stačí kelímek, houba na mytí a voda. Než se jdu líčit vedou mé kroky nejdříve do koupelny k tekoucí vodě abych namočila houbička na makeup a umyla si ruce, a tak tam rovnou strčím i čistící hubku, do které utírám štětce od krémových produktů, a ty poté utřu do ručníku. Určitě nečekejte, že štětec bude krásně čistí, to určitě ne, ale zabráníte tomu, aby se do štětce makeup zbytečně neusazoval. 


Ačkoliv jsou tyhle metody fajn, účinné a levné, tak na pořádné mytí těchto "špindírů" to nestačí a je potřeba vytáhnout i účinné pomocníky, které z nich tu špínu dostanou lépe.


Kosmetický trh nám nabízí bezpočet různých čističů. Počínaje od sprejů, přes tekutý šampón až po tuhé mýdlo, a právě dneska vám představím tři zástupce. Jsou to produkty, které používám opakované, a už mám i několikáté balení, ale jsou i takové které jsem zkusila nově a zamilovala jsem se na první vyzkoušení. Souhrně tři kousky, které opravdu stojí za to.


* Sefiros - Speciální mýdlo - 100 g a jeho cena je 170 Kč. - více info zde

Jedná se o tuhé mýdlo, které máte navíc i v praktickém plechovém obalu, takže je skvělé i na cestování a díky svému malému balení se vleze všude. Mýdlo má příjemnou lehce citrusovou parfemaci, kterou cítím i po umytí štětců.


Na tomto mýdle se mi nejvíce líbí, že stačí odklopit víčko, namočit štětec a zatancovat s ním v mýdle a dát ho pod vodu. Nebo si mýdlo napěníte v rukou a štětec umyjete. To už  záleží na vás. Akorát při krémovějších produktech doporučím po napěnění mýdla štětec hned nemýt, ale nechat pěnu ať se s produktem popere. Po umytí mýdlem jsou štětce heboučké, štětiny nemají polámané a jsou dokonalé čisté. Poradí si jak se štětci se syntetickými i přírodními štětinami.


Mýdlo je naprostý must have vašich kosmetických taštiček, protože tohle je naprostá bomba. Poradí si s každou neplechou, jak můžete vidět i s tvářenkou na bílých štětinách. A je jako droga, když jednou zkusíte budete štětce mít častěji a raději. Prostě ho nedáte z ruky.


Ebelin - čistící sprej na štětce - DM drogerie 89,90 Kč.

Další možností je sprej, který je skvělý na rychlé vyčištění štětců mezi líčením, ale určitě vám nenahradí pořádné mytí štětců. Palec nahoru, že tento čistič je dostupný v Drogérii, ale není jediný jak se později dozvíte. Dříve jsem ho používala více, ale teď ho nahradil ručník. Je levnější a k štětcům šetrnější. Sprej má jemnou střičku, která vytváří mlhu a ta s lehkostí pírka dopadne na štětce, neopomenu poznamenat, že neskutečně smrdí. A poslední dobou ho raději používám na štětce pro oční makeup, jelikož při použití na velké štětce, se mi zdá že rychle mizí, protože ho potřebuji do štětce stříknout více, abych třeba makeup ze štětce dostala úplně. 


Pokud se jedná o samotný sprej tak štětce vyčistí pěkně, ale dejte si na něj pozor, protože po delším čase používání vysušuje štětce s přírodními štětinami a lehce se začínají lámat. Na syntetické štětiny je skvělý, a jakékoliv produkty ze štětce dostane dolů pěkně. V případě, že nemáte poblíž vodu, tak je sprej skvělý pomocníček, ve štychu vás nenechá, stačí párkrát (někdy i více) stříknout chvíli nechat působit a špínu vytřít do kapesníku nebo ručníku. Štětce jsou během chviličky suché a ihned použitelné, což bohužel není výhoda u mýdel. 


V zásobě ho mám pořád, protože nikdy nevíte kdy se vám bude zrovna hodit, ale doufám že časem najdu sprej o něco lepší.


Ecotools - Šampón na čištění štětců - 117 ml - DM drogerie 249 Kč

Další produkt, který je už dostupný v drogérii je tohle tekuté mýdlo. A je to právě ten produkt, který jsem si zamilovala na první použití a přičuchnutí. Ve všech směrech je úžasný. Ale začneme parfemací, která mi připomíná spojení žvýkaček a svěží máty, zvláštní ale poutavá. Samotné mýdlo je hodně tekuté, až vodové, ale pěnu vytváří bohatou a jemnou. 


Ačkoliv oplývá rozkošným obalem, to se mu prostě upřít nedá, aplikace trošku pokulhává. Obal je hodně pevný a chce to trošku sílu, abych ho zmáčkla a nevylila půlku láhve. To je i to co mi trošku vadí, že nemůžu přesně určit dávkování. Ať se snažím jak se snažím tak vždy vyteče více mýdla než jsem schopná spotřebovat.


Řešení jsem našla, až s malou miskou a vodou, v které jsem vytvořila lázeň pro štětce. Kdy jsem do ní štětce namáčela, utvořila jsem pěnu a poté jsem ji vymyla. 


Štětce vymývám pod tekoucí vlažnou vodou, a snažím se je mít vždy štětinami dolů. Vím, že se voda nesmí dostat až k rukojeti, ale popravdě tohle nikdy neuhlídáte, ale myslím že když neobrátíte štětiny vzhůru a nepustíte do nich proud vody, tak to vůbec nevadí. Vždy štětce čistím po jednom, a nikdy ne naráz. Nejprve štětec navlhčím, vytvořím pěnu za použití příslušných produktů, a krouživými pohyby tancuji po "žabce čistilce". Poté spláchnu vodou, kterou po sléze ze štětce vytřepu a pořádně vytřu do ručníku a ihned dám štětec do stojanu na čištění a tím nedám vodě moc šancí, aby zatekla tam kam nemá. Štětce nechám vyschnout až do druhého dne.


Jaké produkty na čištění používám už víte, ale bez pomocníků by to taky nešlo. A hlavně bez mé "žabičky čistilky". Jak produkty k čištění tak i různé nástroje na čištění lze najít na kosmetickém trhu, ale podle mě jsou zbytečně drahé a vřele si vystačíte se silikovou chňapkou, která má nějaký ten vystouplý vzor, je jedno jaký. Mě se nejvíce osvědčily tyhle vlnky. Chňapka je levnější, roztomilejší a zastane stejnou práci.


Ale tohle záleží na vašich preferencích a finančních možnostech. Stejně tak místo specifických produktů, můžete použít obyčejný šampón nebo dětské mýdlo na mytí, a stejně vám poslouží i dvoufázový odličovač očí. A ušetřené peníze investovat do něčeho jiného. 


Nejlepší je sušit štětce štětinami dolů, aby se zbytečná voda nedostala do rukojeti a k lepidlu. Já než dám štětce do stojánku, který mi manžel koupil k vánocům od Kosmetiky E-style, tak štětce pořádně vytřu do suchého ručníku a ještě z nich přebytečnou vodu vytřepu. Abych si byla jistá, že jsem štětce zbavila co nejvíce vody, tak ho zkusím na ruku,a pokud je ještě mokrý, tak sušící část opakuji znovu a znovu, dokud není skoro suchý.


Máme tu tři produkty a nemůžu jinak, ale láká mě je nechat vystoupit na pomyslné tři stupínky jako na olympiádě. Zlatou medaily ode mně určitě získává Mýdlo Sefiros, obří balení za pár korun vám vydrží neskutečně dlouhou dobu. Vaše štětce hýčká a dává jim opravdový komfort, který si zaslouží. Stříbrnou putuje pro šampón ecotoools plus má i za to, že neobsahuje parabeny a je přírodnější, takže ke štětcům je hodně šetrný, božsky voní a je dostupný v drogérii. A třetí místo bohužel, ale zaslouženě patří spreji od Ebelin. Z těchto tří je určitě nejhorší. Nevoní zrovna vábně, štětce vysušuje a rychle ubývá.



Jak a čím čistíte své štětce vy?

Vaše Hevi

_________________________________________________________________________________

* produkt mi byl zaslán k recenzi


Komentáře

  1. Ja používam sprej od Ebelin a naopak, mne vonia :D lenže aj ja som lenivá čistiť si štetce, ale už budem musieť. Mám pocit, že teraz sú veľým boomom tie silikónové čističky, tak rozmýšľam, že si nejakú zaobstarám :)
    World of Nicol | Back to school giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no teda, šupky dupky na čištění.. :)

      Nabízí je hodně značek, ale já si vystačím se žabkou :-)

      Vymazat
  2. Dneska jsem si také své štětce umyla, už byla potřeba. Jinak používám klasické tekuté mýdlo, vyčístí je to parádně :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  3. Ja pouzivam klasicke mydlo, alebo cistiacu emulzu na tvar :D ale uz som si hovorila, ze by som si mohla zaobstarat nejaku vec na to urcenu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ebelin sprej používam z času na čas aj ja akurát mne celkom vonia, resp. mi jeho vôňa nijako neprekáža, zvláštne.

    OdpovědětVymazat
  5. Tiez sa do cistenia stetcov musim nutit.. pak mam ale z toho dobry pocit :) a ebelin cistic mi vyslovene vonia :)

    Beauty shopaholik Tili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě pohání, že když je vyčistím jsem na sebe pyšná, že už mám zase čím tvořit. :)

      Vymazat
  6. Taky čistím, až je nejhůř :D jinak super článek!! :)
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  7. Fíha, to je zbierka! Ja osobne štetce veľmi často nepoužívam, niekedy ani ako je celý týždeň dlhý, haha. Takže si vystačím s čistou vodou a trochou prírodného mydla, poprípade micelárkou :) (ง︡'-'︠)ง

    ♡ * Le blog de la Licorne * ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu se říká sbírka lenocha.. kolikrát jsem přihodila do košíku raději další štětec.. :D

      Vymazat
  8. Já si určitě plánuji pořídit ten čistič štětců od značky ebelin :)

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  9. Ja mam k tej voni taky indiferentny vztah,ale cistenie stetcov ma veru moc nebavi :/

    Pozyvam na luxusnu giveaway o setrnu kulmu Rowenta a vlasovy balicek Dove: https://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/09/obrovska-dove-rowenta-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  10. ja jsem na cisteni stetcu docela prasatko, mela bych se inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvelé tipy na čistenie štetcov! Práve s týmto mám vždy najväčší problém :) Určite vyskúšam!
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak snad pomůžou a čištění ti zpříjemní :-)

      Vymazat
  12. Já je tedy čistím šampónem. Příště ještě zkusím ten dvoufázový odličovač.
    Páni, to s tou žabkou by mě nikdy nenapadlo. Máme je doma, tak asi jednu seberu mamce. Stejně říká, že jsou na nic.:D
    Chtěla jsem se zeptat, myslíš, že vadí, když nechám štětec položený na ručníku a nedávám ho do nějakého stojanu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dříve jsem je tak sušila a štětce byly v pořádku. Jen si dávej pozor, aby byly co nejvíce zbavené vody :) A mělo by to být v pořádku :-)

      Vymazat
  13. Díky za tipy na čištění. Já jsem nečistila, ani nepamatuju :( :D Jsem lemra líná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se ti přiznám, že já poslední měsíc taky.. :D :D možná dva.. :D

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :-)