MÉ BLOGOVÉ DESATERO

Každý bloger/ka píše podle sebe, ale vždy se něčím řídí to nemůže nikdo popřít. Každý má svoje tipy, jak psát effektivně, jak psát zajímavě a hlavně poutavě. A já bych vám ty své chtěla dneska předat, a nebo pár z nich? 



ČLÁNKY PLÁNUJI DOPŘEDU

Většinou si každý měsíc udělám lehký náhled a sepíšu si články, které chci daný měsíc publikovat. Je jasné, že to neklapne přesně dle mých představ. A také občas přibude nějaká spolupráce. Koriguji i počet recenzí a líčení, aby obsah blogu byl různorodý. 








PŘÍPRAVA PŘED ČLÁNKEM 

Moje příprava na článek se hodně liší od typu a jeho obsahu. Ale vždy se snažím udělat aspoň malou osnovu, nástin toho co by měl článek obsahovat. Některé články si předepíšu předem na papír a pak je přepíšu do Bloggeru. Když se jedná o článek pro eshop nebo konkrétní značku, hledám si více informací, které chci v článku použít.






PÍŠU, AŽ PŘIDÁM FOTKY

Když mám osnovu napsanou přijdou na řadu fotografie. Vyberu ty, které chci do článku dát a nahraju je do bloggeru. Fotky rozestavím na své místo, tak jak mají jít po sobě a pak se dám do psaní. 








KVALITNÍ FOTOGRAFIE

Začínala jsem jako každý bloger/ka fotila jsem telefonem, a také ne zrovna kvalitním foťákem. Ale když jsem se rozhodla, že začnu psát blog, začala jsem si šetřit na první foťák a výbavu. Teď fotím Nikon D52 a Olympusem Pen E-PL7








VĚTŠÍ PÍSMO

Jaké písmo použít pro články je hodně diskutované téma. Někdo má radši menší písmo psané nahusto, někdo dá přednost písmu většímu. Já se kloním k většímu písmu, protože mě osobně se články potom lépe čtou. Jsou pro mě přehlednější, než malé drobné blešky.






ODSTAVCE ODDĚLIT FOTKAMI

Tenhle bod není vždy pravidlem, ale snažím se ho dodržovat. Určitě neříkám, že je nutné do článku cpát zbytečně moc fotek, a tvořit tak krátké odstavce. Ale dát do článku dvě fotky a tři dlouhé odstavce, také není cesta kam se máte vydat. Prostě všeho s mírou.









PROKLIKY  

Já jsem velmi ráda, že je články obsahují, protože když mě produkt zaujme, tak se na něj chci hned podívat a ne prohledávat internet. A proto je ráda, dávám i do svých článků.










DŮLEŽITÉ ZVÝRAZNIT

Ačkoliv velké písmo je výrazné samo o sobě, není nad to ještě pár bodů vypíchnout. Článek se tak stane přehlednějším a pokud čtenáře zajímá jen určitý bod, takhle ho najde rychle a snadno.










ČLÁNEK SI PŘEČTU 

Pravopis, pravopis a zase ten pravopis. Sem tam překlep, trápí mnoho z nás. A bohužel tohle nemine ani mě, i když se snažím články po sobě důkladně číst hned několikrát. Sem tam se ta chybka vloudí, ale jsme lidé a nikdo není dokonalý. 








ODPOVÍDÁM NA KAŽDÝ KOMENTÁŘ

Jsem moc ráda, za každého návštěvníka mého blogu a ještě raději, když váš články zajímají a zanecháte milý komentář. A já si každého vážím a vždy vám na něj odepíšu.







Jsi blogerka a máš také své destaro? A prozradíš ho?




Vaše Hevi











Komentáře

  1. Aj ja si články vždy dopredu plánujem. Často mám nachystané články aj na mesiac dva dopredu, no horšie je to s už ich skutočnou realizáciou. Pretože nie vždy mám čas si k danému článku odfotiť všetko čo potrebujem. Čo sa týka samotného písania - žiadne osnovy nerobim, proste sadnem a píšem, chrlim myšlienky jednu za druhou. A robim to opačne, najprv napíšem a potom pridám fotky.
    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Ano realizace článků je trošku prekérní situace, a také se na ní občas nápad zasekne.

      Vymazat
  2. Z desatera jsem si vzal jen: Pamatuj na den odpočinku, aby ti byl svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku, zasvěceným Hospodinu, tvému Bohu. Nebudeš dělat žádnou práci – ty, tvůj syn ani tvá dcera, tvůj otrok ani tvá děvečka, tvé dobytče ani přistěhovalec ve tvých branách. V šesti dnech totiž Hospodin učinil nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, ale sedmého dne odpočinul. Proto Hospodin požehnal sobotní den a posvětil jej.

    OdpovědětVymazat
  3. Ďakujem za tvoje pravidlá. Mnoho z nich tiež dodržiavam. Snažím sa články plánovať dopredu, pretože keď píšem narýchlo, tak potom nie som s obsahom až tak spokojná. Rovnako sa snažím odpovedať na každý jeden komentár. Osobne to neznášam, keď sa na niečo v komentári opýtam a autorka mi neodpovie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S komentáři souhlasím, vždyť právě proto je člověk píše.

      Vymazat
  4. Děkuju za tipy, myslím, že jsou hodně užitečný. Až teď mi nějak docvaklo, že to větší písmo se fakt čte líp :) Já si píšu nápady na článeky na papír podle "kategorií", který mám na blogu a mám v plánu je napsat, to mi pomáhá při psaní. Snažím se do článku dát něco osobitého, aby byl článek autentickej, tak se mi to líbí i u ostatních. Když mám hotovo, dám si článek do náhledu na blogu a čtu, hledám překlepy, upravuju detaily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem velmi ráda. Písmo je na každém, ale musím souhlasit, že větší písmo osobně mám raději, než malé blešky. :)

      Vymazat
  5. Moc hezké, Hevičko, takové desatero máme každá :) I když u někoho to je 1. Zmateně hledám, kam jsem si uložila ty fotky a kde mám napsané poznámky :D

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezký článek, první body mám ale úplně jinak! :D Do článku přidávám nejdříve fotky a pak až píši text, o výběru článku ke zveřejnění se rozhoduji poměrně spontánně.. a tak dále a tak dále :D :)
    BLOG EVERYTHIN KATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, prostě každá to máme jinak. :-) A děkuji. :-)

      Vymazat
  7. Taktiež mám v obľube články si plánovať :) Akurát asi by mi robilo problém písať až keď pridám fotky, ja totiž to musím písať keď mám chuť a potom dofocujem :D A s odpoveďami na komentáre úplne súhlasím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem plánovací a deníčkový maniak.. mám jich snad deset, každý na něco jiného.. :D

      Vymazat
  8. Tak tenhle článek mě svým způsobem vlastně pobavil, protože jsem zjistila, že většinu věcí buď nedělám, nebo dělám přesně naopak :D Dříve jsem si články plánovala dopředu, ale postupně jsem se dostala k tomu, že až to vyjde, tak to vyjde, je jedno kdy, s jakým odstupem. Ale tak před čtyřmi lety měl můj blog jasnou osnovu, podle které se muselo nekompromisně jet.
    To stejné platí s přípravou před článkem, většinou jsem si v hlavě sesumírovala body, kterých jsem se držela, poslední nechávám volný průchod myšlenkám a věřím, že z toho něco vznikne. Samozřejmě, že se pak často stává, že skáču sem tam, mám v tom tak trochu bordel, na druhou stranu to tak nějak vyjadřuje moji osobnost a můj život, tak proč to nezavést do článků, že?
    Také si stojím za kvalitními fotkami, když jsou stažené z internetu, tak s tím holt mnoho neudělám, jsem ochotná kvůli pěkné fotce přehlédnout kvalitu, ale co se týče mých fotek, tak jsem ochotná věci či sebe přefocovat 100x, aby to vypadalo přesně tak, jak chci.
    Já zase miluju malé písmo, ale uznávám, že většině lidí přečtení něčeho takového dělá opravdu problém, proto volím kompromis mezi skvěle čitelným větším písmem a mým oblíbeným titěrným :)
    Článek si po sobě také vždy přečtu, ale až potom, co ho vydám. Zjistila jsem, že v editoru si nevšimnu tolika chyb jako přímo na blogu. Díky bohu si to mohu dovolit, kdybych byla blogerka, která vydá článek a do pěti minut na něm má 3 komentáře, tak by to nebylo úplně ideální :D
    A co se týče odepisování komentářů, to dělám pouze v případě, že se mě někdo na něco ptá nebo mě pochválí (případně zkritizuje). Přijde mi zbytečné odpovídat na komentář, kde se člověk vyjádřil ke článku ze svého úhlu pohledu, protože mu na to již nemám co říct, svůj názor jsem vyjádřila ve článku, šlo by spíš o nějakou kaši okolo.
    Já jsem nad svým desaterem nikdy nepřemýšlela, ale určitě je pro mě důležitý minimalistický nevýrazný design, který nikomu nevadí ve čtení a potom gramaticky správně napsané články. Jakmile toto není na ostatních blozích splněno, opouštím je :)

    OdpovědětVymazat
  9. To jsem ráda :-) Krásně napsáno. Ano to se mi líbí, když z článku cítím duši pisatelky. :-) Přiznám se, že mě se to také ne vždy povede, podle mého desatera. Focení po stopadesáté znám, když se mi fotka nelíbí, přefotím znova. Můj rekort je 10x přefocený produkt, než jsem našla to správné pozadí. :-) Krásný komentář, děkuji za upřímnost :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :-)